Росія боїться, що Україна не поверне кредит

Вівторок, 25 лютого 2014, 17:43

Росія не виключає незначних ризиків неповернення трьох мільярдів доларів, вкладених в єврооблігації України в грудні минулого року.

Про це сказав заступник голови Мінфіну РФ Сергій Сторчак, пишуть "Риа Новости".

"Ніхто не чекав, що ситуація піде за драматичним сценарієм. У моїй практиці не було випадку, щоб держателем суверенних бондів емітента виступав інший суверен, як у нашому випадку", - зазначив заступник голови Мінфіну РФ.

"Відповідно я не пригадаю, щоб такого роду зобов'язання не виконувалися, потрапляли в реструктуризацію і тим більше частково анулювалися. Але в цьому випадку ризики у нас, напевно, є, але вони абсолютно іншого плану і вони не такі великі", - вважає Сторчак.

На думку заступника міністра, ситуація з боргом України навряд чи буде розвиватися за сценарієм, аналогічним дефолту Греції, який стався минулого року.

"PSI тут не можливий, як у випадку з Грецією, коли власники грецьких облігацій просто змушені були приєднатися до масштабних списань своїх активів. У нас цей випадок не проходить, я вважаю", - додав Сторчак.

"Звичайно, можна виходити з того, що у дебітора буде складне фінансове становище, що він в силу різних обставин не зможе повернути нам через два роки, як ми домовилися, грошові кошти, вкладені в його інструменти", - не виключив він.

Говорячи про 12 мільярдів доларів з фіндопомоги в 15 мільярдів, за якою була досягнута домовленість в грудні, заступник міністра зауважив: "Юридичних зобов'язань таких немає, мова піде про новий раунд переговорів і нові домовленості. У якому вигляді вони будуть оформлені - час покаже".

При цьому він додав, що з урахуванням подій на Україні ймовірність дефолту цього емітента за облігаціями висока.