"Танталіт" Януковича причетна до вертодрому і дата-центру "Парковий". Фото

Вівторок, 25 лютого 2014, 09:59

Компанія "Танталіт", на землі якої зведено резиденцію "Межигір’я" Віктора Януковича, причетна до будівництва вертодрому та дата-центру на Парковій дорозі поряд з Верховною радою.

Про це свідчать документи, знайдені активістами у "Межигір’ї" 22 лютого після втечі Януковича, пишуть "Наші гроші".

Як зазначає видання, у службовій записці від 1 лютого 2011 року директор девелоперської компанії "АВК" інформує керівників ТОВ "Танталіт" Павла Литовченка і ТОВ "Амадеус ко" Олександра Хомяка про необхідність виплатити 12,5 млн гривень компанії "Основа-Солсіф" у якості авансу на будівництво об’єктів в районі Паркової дороги.

 

"8 лютого 2011 року компанія "Основа-Солсіф" також надіслала Литовченку і Хомяку доповідну, у якій обґрунтовує необхідність виплатити їй 3 млн гривень боргу за вже виконані роботи і перерахувати авансові платежі у розмірі 7,5 млн гривень", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у 2012 році на Парковій дорозі було відкрито вертодром, який планували використовувати для перельотів Віктора Януковича. Однак охорона президента забракувала цей маршрут і будівля за цим призначенням не використовувалась. Замовником будівництва було ТОВ "Амадеус ко", генпідрядником будівельних робіт - "Основа-Солсіф".

Згодом у приміщеннях вертодрому обладнали один з найбільших в Україні дата-центрів "Парковий", яким належить ТОВ "Анте медіам".

Ця фірма належить "Амадеус ко", яке у свою чергу засновано Олександром Хом’яком та британською фірмою "Файнроуд Бізнес Пов" (Fineroad Business Llp). Засновниками британської фірми є белізьські офшори "Ireland & Overseas Acquisitions" і "Milltown Corporate Services".

Ці ж офшорки заснували і фірму "Highway Investment Processing", яка у 2011 році продала "Чорноморнафтогазу" першу бурову установку.

Як писала "Економічна правда" власником 0,03% у фірмі "Танталіт" є її керівник, донеччанин Павло Литовченко. Він тримає цю мізерну долю з однією метою - щоб мати формальне право бути також директором "Танталіту".

 

Литовченко є міноритарним акціонером та директором фірми "Танталіт", що володіє "Межигір'ям", з моменту створення цієї компанії.

Місцем реєстрації Литовченка в Києві є гуртожиток Національного аграрного університету. Але це - не якийсь бомж, на паспортні дані якого була оформлена фірма.

Литовченко - це швидше консильєрі родини президента, який посвячений у її глибинні таємниці та намагається легалізувати їхню власність на сузір'я підставних компаній та осіб.