Бізнес Митного союзу йде з України

П'ятниця, 21 лютого 2014, 13:22

Бізнес Митного союзу буде складно переконати повернутися до співпраці з Україною.

Про це заявив міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії Андрій Слепнев на прес-конференції в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Може вплинути або не може вплинути? Однозначно може вплинути. Вже вплинула, далі, мабуть, говорити нічого не варто. Те, що сьогодні відбувається - це сумно, трагічно, але разом з тим закономірно і відображає рівень тієї економічної політики, яку проводило керівництво протягом кількох останніх років", - сказав він.

Торкаючись взаємних торговельних відносин, Слепнев підкреслив, що тут також відзначається негативна реакція.

"Ми можемо зняти якісь заборони або скасувати заборони, але ми не можемо бізнес, який вже оцінив ризики і перебудував свої партнерські зв'язки на інші ринки, методом адміністративних рішень попросити повернутися назад", - сказав міністр.

За його словами, довіра до взаємин з українськими партнерами вже й раніше знизилася, а тепер "вона разом з усіма рейтингами знаходиться взагалі в незрозумілому стані".

"Якщо вже бізнес-авіація пішла з київського аеропорту, як передають новинні агентства, то тим більше можна зрозуміти, що в головах з приводу партнерства і взаємодії", - зауважив Слепнев .

За його словами, сьогоднішня ситуація в Україні - це серйозний виклик, який матиме дуже довгі й важкі наслідки, з метою вирішення яких Митному союзу спільно з українськими колегами потрібно буде докласти величезних зусиль, щоб відновити коопераційні зв'язки і почати взаємовигідне співробітництво.

У той же час потенціал цієї співпраці великий, підкреслив міністр.

"Тому ми можемо тільки побажати, щоб ситуація найближчим часом стабілізувалася, щоб ті плани щодо взаємодії, які у нас були узгоджені, реалізовувалися, щоб ми вийшли сильніші і мудріші з цієї ситуації", - резюмував Слепнев.