Йеллен обіцяє скорочувати QE "стриманими" темпами

Вівторок, 11 лютого 2014, 16:19

Голова ФРС США Джанет Йеллен пообіцяла дотримуватися політики свого попередника на цій посаді Бена Бернанке, відзначивши необхідність зробити більше для відновлення американського ринку праці.

Про це повідомляє агентство Bloomberg, передає "Інтерфакс-Україна".

"Безробіття в США впало приблизно на 1 процентний пункт з середини минулого року і на 1-1,5 відсоткового пункту з початку нинішнього раунду програми викупу активів", - йдеться в тексті її виступу в Палаті представників.

"Проте, відновлення ринку праці далеке від завершення. Безробіття як і раніше вище рівнів, що узгоджуються з поняттям про максимально стійку зайнятість", - наголошується в тексті.

За словами Йеллен, ФРС, ймовірно, продовжить скорочувати обсяг програми кількісного пом'якшення стриманими темпами на найближчих засіданнях.

Федеральний комітет з відкритих ринків приступив до згортання QE в грудні 2013 року, скоротивши щомісячні обсяги викупу облігацій на 10 млрд доларів - до 75 млрд доларів. За підсумками січневого засідання було прийнято рішення про скорочення обсягу QE ще на 10 млрд доларів на місяць - до 65 млрд доларів.

"Якщо статдані які будуть поступати, підтверджуватимуть очікування триваючого поліпшення умов на ринку праці та повернення інфляції до довгострокового цільового рівня, FOMC, імовірно, буде скорочувати обсяги викупу облігацій стриманими темпами на наступних засіданнях", - заявила Йеллен.

Вона зазначила, що рішення щодо темпів скорочення обсягів кількісного пом'якшення прийматимуться FOMC залежно від оцінки ситуації на ринку праці та інфляції.

За її словами, базова процентна ставка, ймовірно, буде зберігатися на поточному рівні (0-0,25%) довго після того, як безробіття в США опуститься нижче 6,5%, особливо, якщо інфляція буде залишатися нижче цільового показника в 2%.

"Кількість людей, що залишаються без роботи більше шести місяців, як і раніше становить значну частину безробітних, і число людей, що мають тимчасову роботу, але бажаючих мати постійну, є дуже високим. У зв'язку з цим важливо судити про ситуацію на ринку праці не тільки за показником безробіття", - зазначила Йеллен.

"Мої колеги по FOMC і я чекаємо, що економічна активність і зайнятість в США продовжать рости помірними темпами в цьому і наступному році, а безробіття продовжить опускатися, в той час як інфляція буде рухатися до 2% у наступні роки", - заявила Йеллен.