Страхову компанію "Провідна" позбавили права продавати поліси автоцивілки

Понеділок, 10 лютого 2014, 12:14

Нацкомфінпослуг призупинила дію ліцензії на ОСЦВ одному з найбільших страховиків - компанії "Провідна".

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, один з лідерів страхового ринку - страхова компанія ( К) "Провідна" - несподівано втратила права продавати поліси ОСЦВ.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, оголосила про те, що 6 лютого вона прийняла рішення про тимчасове призупинення дії ліцензії "Провідної" на здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Розпорядження набирає чинності 11 лютого. Позбавлення права продавати поліси ОСЦВ не звільняє компанію від необхідності продовжувати обслуговувати діючі договори.

Підставою для припинення ліцензії стало порушення пункту 7.2 ліцензійних умов ОСЦВ : встановлений перевіркою факт відсутності страховика за місцезнаходженням, зазначеним у єдиному держреєстрі юридичних осіб і фізосіб - підприємців, та/або неповідомлення в Нацкомфінпослуг страховиком про зміну свого місцезнаходження. Таким чином, з 24 січня регулятор отримав право припиняти дію ліцензій через невідповідність адреси.

Юридична адреса ПрАТ "СК "Провідна"" в держреєстрі вказана як "Київ, проспект Повітрофлотський, 25" - там розташований одна з її філій.

Головний офіс "Провідної" розташований в Києві на бульварі Тараса Шевченка, 37/122.

"Цьому рішенню не передували зауваження з боку регулятора - станом на 8 лютого компанія не отримувала офіційних приписів про порушення", - сказали в прес-службі "Провідної".

Більш того, 16 січня компанія отримала ліцензію на агрострахування, що можливо лише за відсутності претензій регулятора.

До того ж, за словами джерела в СК, в кінці 2013 року в компанії завершилася перевірка, після якої Нацкомфінпослуг ніяких санкцій не застосовувала.

"У даній ситуації наша позиція однозначна - ми вважаємо рішення Нацкомфінпослуг безпідставним, а подібні дії з боку регулятора до компанії і її клієнтів - неправомірними. Ми будемо домагатися в найкоротший термін скасування прийнятого рішення всіма законними способами", - відзначили в прес-службі.

"Провідна" є одним з найбільших гравців на страховому ринку  За даними журналу Insurance Top, за дев'ять місяців минулого року компанія залучила премій на 445,3 млн гривень, зайнявши за цим показником шосте місце.

З виплат страховик і зовсім піднявся на третє місце (203,2 млн гривень).

На ринку "автоцивілки" позиції СК ще сильніше. За даними Моторного (транспортного ) страхового бюро (МТСБУ) , за дев'ять місяців "Провідна" отримала премій по ОСЦВ на 150 млн гривень (частка ринку 8,1%), поступившись першістю лише "Оранті".

За цей період компанія виплатила 63,6 млн гривень (друге місце) - частка виплат 42% перевищувала середні по ринку 39%.

 "Провідна" отримала від МТСБУ позитивні оцінки діяльності, якості врегулювання збитків та рівня скарг від потерпілих та страхувальників.