Біржові трейдери позитивно відреагували на відставку Азарова

Середа, 29 січня 2014, 09:31

Український фондовий ринок позитивно відреагував на відставку уряду.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Як наголошується, інформація про те, що прем'єр-міністр Микола Азаров подав таке прохання президентові, з'явилася до початку біржових торгів.

В результаті торги на "Українській біржі" відкрилися зростанням індексу UX майже на 20 пунктів - до 883 пунктів. Хвиля покупок відбувалася всю першу половину сесії, однак після 15.00, менше ніж за годину до того моменту, як президент прийняв відставку уряду, котирування різко пішли вниз.

За підсумками дня індекс "Української біржі" зріс на 0,9%, до 872,31 пунктів, а індекс ПФТС - на 3,38%, до 297,3 пунктів. Найбільше подорожчали папери "Донбасенерго" (+4,31%), Райффайзен Банку Аваль (+2,42%) і "Мотор Січ" (+2,17%).

"Торговці розуміють, що відставка уряду не означає розв'язання політичної кризи в країні. Наш ринок уже давно мало на що реагує. Обсяги ринку вкрай низькі, у зв'язку з цим будь-яка угода може повести ринок в одну або іншу сторону. Тому було б дивно розраховувати на нереальний оптимізм", - говорить директор інформаційно-аналітичного центру Trends & Markets Оксана Курінна.

За інформацією видання, зростання на фондових майданчиках почалося ще в понеділок, оскільки саме на вихідних президент Віктор Янукович визнав можливість зміни складу уряду.

У понеділок індекс "Української біржі" додав 1,82%: найбільше подорожчали папери "Мотор Січ", Райффайзен Банку Аваль, "Центренерго" і "Донбасенерго" - компаній, капіталізація яких найбільше знизилася в попередні тижні.

При цьому обсяг торгів у понеділок був майже в два рази вище, ніж у вівторок, а кількість угод становила 1084 і 900 відповідно.

"Сьогодні очікуємо охолодження позитивної динаміки локального ринку акцій. Імовірність того, що локальні торговці вирішать зафіксувати короткостроковий прибуток, досить висока", - відзначив аналітик ІГ ТАСК В'ячеслав Іванишин.

Як наголошується, папери українських емітентів подорожчали і на європейських майданчиках. За підсумками дня індекс українських акцій на Варшавській фондовій біржі WIG Ukraine зріс на 1,28%.

З 11 цінних паперів, що входять в індекс, подорожчали сім. Найбільше зросли в ціні акції Coal Energy (+12,62%), Agroton (+12,39%) і Westa ISIC (+6,52%). На Лондонській фондовій біржі зросли в ціні папери JKX Oil & Gas (+0,36%).

Примітно, активність інвесторів активізувалася ввечері - вже після того як стало відомо, що президент все-таки прийняв відставку уряду, пише видання.