Україні необхідно більше часу для вивчення матеріалів МВФ - Фонд

Середа, 15 січня 2014, 19:12

Владі України необхідний додатковий час для розгляду підготовлених Міжнародним валютним фондом звітів про економічний розвиток країни.

Про це йдеться в повідомленні Фонду, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, мова йде про два звіти: про щорічні консультації за статтею IV і першому пост-програмному моніторингу, а також пост-фактум оцінці програми stand-by 2010 року.

МВФ нагадує, що рада директорів цієї міжнародної фінансової організації розглянула ці питання 16 грудня 2013 року.

Фонд нагадує, що відповідно до статті IV статуту організації, вона має мандат на здійснення нагляду за економічною, фінансовою та валютною політикою своїх членів з метою забезпечення ефективного функціонування міжнародної валютної системи.

Також наголошується, що оцінка МВФ такої політики передбачає всебічний аналіз загальної економічної ситуації і стратегії кожної країни-члена.

Як правило, такі консультації з урядом і центробанком проводяться раз на рік, після чого менеджмент фонду подає доповідь раді його директорів для обговорення, а отриманий за підсумками цієї дискусії документ передається владі країни.

Що стосується пост-програмного моніторингу, то він передбачає більш ретельний моніторинг політики країн-членів, програми підтримки яких з боку МВФ вже минули, але заборгованість яких перед фондом залишається значною.

Такий моніторинг націлений на забезпечення раннього попередження про дії, які можуть поставити під сумнів подальшу зовнішню платоспроможність, і є механізмом залучення уваги влади країни і ради директорів і стимулювання поліпшення ситуації.