Росія може дати Україні 6 мільярдів на атомну енергетику

П'ятниця, 10 січня 2014, 13:53

Банки Росії можуть надати Україні комерційні кредити в обсязі близько 6 млрд доларів на розвиток атомної енергетики.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономторгівлі з посиланням на урядового уповноваженого з питань співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерія Мунтіяна.

"Такі домовленості були досягнуті в ході засідання українсько-російської міждержавної комісії. Зокрема, пропонується продовжити заходи щодо організації в Україні виробництва ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000, також підготувати пропозиції щодо спорудження енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС", - йдеться в повідомленні.

За словами Мунтіяна, в ході засідання українсько-російської міждержавної комісії в Москві також було прийнято рішення про активізацію галузевого співробітництва, що дозволить залучити інвестиції у вже узгоджені спільні проекти. Зокрема, йдеться про будівництво Канівської ГАЕС, розширення Каховської ГЕС, будівництво другої черги Дністровської ГАЕС, Ташлицької ГАЕС, будівництво підприємств на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд.

"Україна використовує саме російські технології, тому що це хороші технічні характеристики, це технології 4-го покоління, дуже високий поріг безпеки, вони максимально сумісні з технологіями, що застосовуються в Україні, оскільки мають спільні витоки - радянські розробки в атомній енергетиці", - пояснив Мунтіян.