ЄЦБ зберіг ключову ставку на рекордно низькому рівні

Четвер, 5 грудня 2013, 18:56

Європейський центральний банк зберіг ключову процентну ставку на рекордно низькому рівні.

Про це повідомляють "Вести.ru".

За інформацією видання, ставка по депозитах також була збережена на нульовому значенні, навіть незважаючи на чутки про можливе її зниження до негативних значень.

Обидва рішення регулятора не стали несподіванкою для експертів, які очікували збереження ставок на попередніх значеннях.

Як наголошується, на початку листопада Рада керівників ЄЦБ ухвалила рішення знизити ключову процентну ставку до рекордно низького рівня в 0,25% на тлі триваючого уповільнення темпів інфляції в єврозоні.

"Зараз багато розмов про ризик дефляції - негативної інфляції", - заявив професор економіки Вищого інституту міжнародних досліджень у Женеві Чарльз Віплош.

За його словами, на цьому тлі ЄЦБ довелося вживати заходів.

"І я думаю, що регулятор цілком задоволений, адже протягом років він твердив про свої побоювання щодо дефляції, також як і щодо інфляції, але ніхто не вірив йому, все посміювалися. І ось, нарешті, регулятору ЄЦБ випав шанс донести свою основну думку, що він і зробив", - зазначив Віплош.

Згідно з останніми даними регулятору вдалося досягти зростання інфляції, темпи якої прискорилися до 0,9% у листопаді порівняно з 0,7% у жовтні.

Рівень інфляції в 0,9% - це значно нижче цільового значення Центрального банку, яке знаходиться на рівні трохи менше 2%.