Депутати хочуть знизити акцизи на плодово-ягідний алкоголь в 100 разів

Вівторок, 3 грудня 2013, 15:49

У Партії регіонів та "Батьківщині" пропонують знизити ставку акцизу на плодово-ягідні алкогольні напої в 100 разів - до 50 копійок за літр, а також зменшити вартість ліцензії на оптову торгівлю всього до 780 гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

За інформацією видання, у вівторок у Верховну раду були подані законопроекти N3711-3713, спрямовані на розвиток малого приватного виробництва вина, вирощування вітчизняних сортів винограду і виробництва плодово-ягідних вин.

Як наголошується, їх автори - Микола Джига, Ян Табачник, Катерина Ващук, Михайло Апостол - пропонують ввести ліміт вітчизняних технічних і столових сортів у 15% площі виноградників. Всі дані про виноградні насадження будуть внесені в електронний кадастр виноградників.

На думку депутатів, Мінагрополітики зможе відстежувати інформацію про стан виноградників, їх врожайності, а також обсяги виробленої продукції, що скоротить обсяги низькоякісної та фальсифікованої продукції.

Вводиться поняття малого приватного виробника вина: площа виноградників - 0,5-20 га, виробництво - не більше 10 тисяч дал на рік.

Директор асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Михайлечко зазначає, що в законі можна описати будь-які умови, питання тільки в їх виконанні.

За його словами, в Україні є ряд місцевих сортів винограду, наприклад сухолиманський, одеський чорний  мускат червоний. Однак вирощується лише той сорт винограду, який купить винороб.

"Добре, якщо вертикально інтегроване підприємство, а якщо ні, то виноробу доведеться свій товар з певного сорту винограду потім розкручувати, щоб споживач його купив. А в умовах обмежень з реклами та можливості вийти у великі торговельні мережі це дорого", - говорить Михайлечко.

Як відзначає видання, депутати пропонують пільги плодово-ягідному виноробству. Виробникам обіцяють знизити акцизний податок з 49,49 гривень за літр 100% спирту до 0,5 гривень за літр напою, виробленого без додавання спирту.

Така ж ставка у сидру і перрі. Планується переглянути і вартість ліцензії на право оптової торгівлі. Зараз вона коштує 500 тисяч гривень на рік, а може бути знижена до 780 гривень при виробництві плодово-ягідних вин без додавання спирту.

"Я раніше була противником плодово-ягідного вина, яке ми називали "грушки-яблучка", але у Франції поряд з традиційним вином є й інші напої. Так чому б і в Україні не допомогти їм розвиватися?", - Пояснює свою ініціативу Катерина Ващук.