Панамці розіграли з Ахметовим ще 410 мільйонів на шахтарях

Четвер, 26 грудня 2013, 09:01

ТОВ "Компанія "Гірничі машини" за результатами тендерів отримало низку підрядів державних вугледобувних підприємств на загальну суму 410,78 мільйона гривень.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Як зазначається, фірмі замовлено постачання шахтного обладнання та його капремонт.

"Селидіввугілля" уклало з "Гірничими машинами" підряди на 184,94 млн гривень. На деяких тендерах були пропозиції значно дешевші від переможця.

Наприклад, ТОВ "Красноармійський машинобудівний завод" пропонувало провести ремонт устаткування за 22,63 млн гривень. Однак цю заявку відхилили через претензії до наявного дозволу Держгірпромнагляду проводити відповідні роботи. І перемогу було віддано "Гірничим машинам", які отримають за ці роботи удвічі більше - 46,83 млн гривень пише видання.

ДП "Красноармійськвугілля" віддало фірмі підряди на 177,93 млн гривень. Ще 41,92 "Компанія "Гірничі машини" отримає від ДП "Дзержинськвугілля".

Засновником ТОВ "Компанія "Гірничі машини" є панамський офшор "Севард трейдінг інк" (Sevard trading inc.).

Президентом "Севарду" є Татьяна Іцель Салданья Ескобар (Tatiana Itzel Saldaña Escobar). За даними реєстру панамських компаній станом на 2010 р. Салданья була одним з уповноважених директорів ще двох панамських фірм – "Cascado AG" і "Systemo AG". Разом з нею на той момент у списку директорів цих компаній були латвійці Стан Горін та Ерік Ванагельс, найбільш відомі як продавці "вишки Бойка".

Переможець тендерів має таку саму назву як і машинобудівельний холдинг Ріната Ахметова - ПрАТ "Торгова компанія "Гірничі машини". І саме ця фірма Ахметова була єдиним конкурентом панамців на цих тендерах.

Офіційно у групі Ахметова заявляють, що ТОВ "Компанія "Гірничі машини" не має до них стосунку.

"Панамська" компанія "Гірничі машини" почала вигравати державні тендери у 2012 році, отримавши з того часу підряди щонайменше на 1,98 млрд гривень.