Білорусія знижує тарифи для промспоживачів

Понеділок, 23 грудня 2013, 17:06

Уряд Білорусії з 1 січня 2014 року знижує тарифи на газ, електро-і теплоенергію для промислових споживачів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби уряду Білорусії, передає "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується в повідомленні прес-служби, тарифи на газ для виробників азотних добрив знизяться на 13%, для підприємств електроенергетики - на 7,7%, для виробників овочів, бюджетних установ і організацій ЖКГ - на 7,5%.

В даний час для генеруючих компаній встановлена ​​пільгова ціна на газ у розмірі 216,8 доларів за тисячу кубометрів.

Тарифи на електроенергію для великих підприємств скляної, цементної, хімічної галузей з майбутнього року знижуються на 0,035 доларів за 1 кВт.год, для решти великих промислових споживачів - на 0,005 доларів за 1 кВт.год

"Тенденції розвитку економіки дозволяють забезпечити підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виробників за рахунок зниження енергетичної складової в їх витратах", - йдеться в повідомленні.

Зниження тарифів на теплову енергію торкнеться великих підприємств хімічної та целюлозно-паперової промисловості. Тарифи для них зменшаться на 15,8%.

"Вжиті заходи дозволять поліпшити умови господарювання в реальному секторі економіки в 2014 році і є частиною системної роботи уряду по зниженню перехресного субсидування в економіці країни", - зазначає прес-служба.

Перший віце-прем'єр республіки Володимир Семашко в жовтні заявляв, що Білорусь в 2014 році планує відмовитися від перехресного субсидування в енергетиці при розрахунках за природний газ, в 2015 році - при розрахунках за тепло.

Тим часом, прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович стверджує, що повністю піти від перехресного субсидування в економіці буде можливо не раніше 2016 року.

За даними Семашко, в даний час населення оплачує тільки 55,7% реальної вартості газу і не набагато більше 18% реальної вартості теплоенергії. У той же час населення споживає понад 50% вироблюваної в республіці теплоенергії.