Страхова компанія "СЕБ Лайф Юкрейн" йде з українського ринку

Середа, 6 листопада 2013, 20:56

Шведська група SEB йде з українського страхового ринку: всі договори клієнтів компанії по страхуванню життя "СЕБ Лайф Юкрейн" будуть передані компанії "Ейгон Лайф Україна".

Про це пише "Комерсант-Україна".

За інформацією видання, компанія зі страхування життя "СЕБ Лайф Юкрейн", що належить шведській групі SEB, домовилася з "Ейгон Лайф Україна" про передачу їй 6,2 тисяч договорів страхування клієнтів.

"Після завершення цього процесу "СЕБ Лайф Юкрейн" планує піти з ринку страхування життя в Україні", - заявили в компанії.

Причину цього в компанії пояснили коротко: "Акціонери вирішили зосередитися на своїх місцевих ринках".

Передача портфеля дозволить виробити механізм подібних трансакцій на ринку, вважають його учасники.

"В Україні з'явиться прецедент передачі договорів страхування. Як саме це відбудеться, поки незрозуміло - на законодавчому рівні не існує чіткої процедури таких операцій", - зазначив глава правління СК "PZU Україна" Мачей Шишко.

За його словами, така процедура передбачена ще не прийнятою новою редакцією закону "Про страхування".

"На західних ринках це звичайна трансакція, коли компанія-покупець бере на себе всі зобов'язання компанії-продавця. При цьому компанія повинна дотримати інтереси клієнтів і отримати схвалення регулятора", - уточнив Шишко.

"Пропозиція взяти портфель надходила і іншим страховим компаніям. Але ми не змогли знайти прийнятний для обох сторін формат угоди: група SEB спочатку хотіла не просто передати портфель, а й продати всі активи компанії. Нам це нецікаво", - сказав глава однієї із страхових компаній.

Як повідомлялося, "СЕБ Лайф Юкрейн" створена в 2006 році. У 2012 році компанія залучила 14,6 млн гривень премій, зайнявши за цим показником 15 місце в рейтингу журналу Insurance TOP.

85% премій було отримано за договорами накопичувального страхування. Застраховано 7,4 тисяч осіб. За даними страхової компанії, за 9 місяців 2013 було залучено 21,7 млн гривень.

Станом на 30 вересня сформовані страхові резерви на 15,2 млн гривень.