На модернізацію ЖКГ пійде 10 мільярдів

Середа, 6 листопада 2013, 16:20

Для модернізації житлово-комунального господарства Уряд реалізовує з міжнародними фінансовими організаціями 4 проекти вартістю понад 3 млрд гривень та веде роботи щодо реалізації ще 5 спільних проектів на суму майже 10 млрд гривень. 

Про це з посиланням на віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, повідомила прес-служба Кабінету міністрів.

"Для зменшення обсягів використання природного газу, впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення якості водопостачання та водовідведення Урядом спільно з міжнародними фінансовими організаціями вже реалізується 4 проекти загальною вартістю понад 3 млрд гривень, - сказав Вілкул.

Зокрема, в 14 містах 12 областей України реалізується спільний зі Світовим банком проект розвитку місцевої інфраструктури на суму 140 млн доларів. Проект спрямований на модернізацію систем водопостачання та водовідведення.

"Середній показник економії електроенергії на комунальних підприємствах, які завершили реалізацію проекту становить 30%, на 5% скорочено втрати води", - сказав віце-прем’єр-міністр.

Роботи в рамках проекту вже повністю завершено у 5 містах – Черкасах, Коломиї, Новій Каховці, Дрогобичі та Кам’янець-Подільському.

У Миколаєві реалізується проект Європейського інвестиційного банку з модернізації систем водопостачання та водовідведення на суму понад 31 млн євро. У рамках проекту ведуться роботи із заміни майже 20 км мереж, оновлення 18 насосних станцій, реконструкції очисних споруд міста та будівництва 2 нових відстійників.

Проект планується завершити до кінця 2015 року, в результаті чого очікується зменшення на 25% споживання електроенергії, на 5% - втрат води в мережах, а також збільшення якості послуг водопостачання та водовідведення для людей, збереження екосистеми в басейні річки Південний Буг та Чорного моря.

Ще один проект – "Модернізація теплопостачання, водовідведення та енергозбереження" реалізується в Україні спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 147,5 млн євро у 8 містах: Велика Ялта, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Тернопіль, Житомир, Івано-Франківськ, Черкаси.

Також з  метою впровадження енергоефективних заходів у секторі теплопостачання в Україні впроваджується спільний з Північною екологічною фінансовою корпорацією проект "Демо Україна" на загальну суму 10 млн євро.

"Урядом ведеться робота щодо реалізації ще 5 спільних з Міжнародними фінансовими організаціями проектів з модернізації галузі ЖКГ на суму майже 10 млрд гривень", - сказав Вілкул.

Вони стосуються підвищення якості муніципальної інфраструктури міст України, а саме - систем водопостачання та водовідведення, теплопостачання, енергоефективності житлових будинків.