Асоціація з ЄС не загрожує торгівлі України з країнами СНД - Томбінський

Понеділок, 4 листопада 2013, 15:52

Положення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом не обмежують можливості торговельно-економічного співробітництва країни з іншими державами.

Про це заявив посол ЄС в Україні Ян Томбінський, на зустрічі з головою Донецької облдержадміністрації Андрієм Шишацьким, передає "Інтерфакс-Україна".

"В Угоді про асоціацію немає якихось негативних положень про співпрацю з країнами СНД та іншими партнерами України. Там взагалі є можливість установки зони вільної торгівлі з третіми країнами. Ці можливості відкриті", - сказав посол.

Дипломат також зазначив, що Вільнюський саміт, на якому планується підписання Угоди про асоціацію, є дуже важливим у справі подальшого розвитку відносин між українською державою та європейським співтовариством.

"Але не менш важливим є також те, що відбуватиметься після саміту. Ми багато говоримо про те, що буде робитися після підписання. Як імплементувати, як прийняти цю угоду", - підкреслив Томбінський.

За його словами, одна з головних переваг Угоди - це поліпшення стандартів для української продукції, що дозволить відкрити нові ринки для українського виробника.

"Проблема в тому, яким ключем відкрити ці ринки. А щоб їх відкрити, треба бути конкурентоспроможним. Цей шлях полягає в модернізації, у впровадженні міжнародних стандартів", - сказав дипломат.

Шишацький у свою чергу зазначив, що донецький регіон підтримує курс на євроінтеграцію, позначений президентом Віктором Януковичем.

"Для Донбасу потрібні інвестиції, потрібна модернізація, потрібні ринки, а для того, щоб це все отримати потрібно впровадження європейських стандартів. Звичайно, на наших передових підприємствах ми вже маємо ці стандарти, але ми повинні ще досить довго працювати, щоб впровадити такі стандарти у всіх галузях виробництва", - сказав він.

Шишацький також висловив думку, що відповідність української продукції європейським стандартам сприятиме і просуванню товарів на світові ринки.