Ощадбанк може стати лотерейним монополістом

П'ятниця, 29 листопада 2013, 11:00

У Верховній раді був оприлюднений законопроект N3697 Льва Миримського із змінами в законодавство про здійснення лотерейної діяльності.

Про це пише "Комерсант Україна".

За інформацією видання, депутат запропонував впровадити в Україні державну монополію на випуск та проведення лотерей. Єдиним організатором стане Ощадбанк.

Також наголошується, що Ощадбанк і зараз має ліцензію на такий вид діяльності, проте фактично її не проводить, обмежуючись поширенням лотерейних квитків інших ліцензіатів-операторів: МСЛ, "Української національної лотереї" і "Патріота".

"У всіх чотирьох структур, останні три з яких є приватними, в тому числі у УНЛ, стовідсотковий іноземний капітал, дія ліцензій закінчується в лютому-березні 2014 року", - повідомляє видання.

"Основні доходи від лотерейної діяльності надходять до кишень приватних структур, а не до держбюджету. Цим порушується принцип справедливого розподілу надприбутків", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Миримський оцінив обсяг ринку лотерей в 3-4 млрд гривень на рік, однак під виглядом лотерейної діяльності зараз також проводиться гральний бізнес і букмекерська діяльність, заборонені в Україні.

"Вони платять всього 20% від необхідного, при монополізації ринку доходи бюджету збільшаться як мінімум у п'ять разів", - стверджує депутат.

За його словами, в бюджеті на 2013 рік передбачені відрахування від лотерейної діяльності в розмірі 864,4 млн гривень.

Запропонованим законопроектом передбачено, що всі доходи від лотерейної діяльності надходитимуть до спеціального фонду бюджету, проте список цільових статей витрат збільшиться.

За рахунок цих грошей депутат пропонує фінансувати не тільки олімпійські об'єкти, лікування дітей і хворих на онкологію, але також обслуговувати держборг і виплачувати компенсацію вкладів Ощадбанку СРСР.

Крім того, поправки передбачають скасування ліцензування діяльності, зняття обмежень на капітал і зобов'язань страхування ризиків невиплати гравцям призів у разі неплатоспроможності організатора лотерей.

Якщо закон буде підтриманий у парламенті, то протягом місяця після його вступу в силу інші оператори повинні припинити розіграш лотерейних квитків.