Україна хоче приєднатися до газопроводу TANAP

Понеділок, 18 листопада 2013, 17:04

Україна готова взяти участь у реалізації проекту газопроводу TANAP.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас сьогодні розглядається участь України у TANAP. Ми запропонували варіант участі України і в інвестиційній складовій, і участь наших компаній у виробництві труб, а також нову гілку з урахуванням нашої ГТС і наших сховищ у Західній Україні", - сказав Ставицький.

Також міністр зазначив, що відповідну пропозицію українська сторона зробила під час українсько-азербайджанських переговорів.

Він висловив переконання, що в успішній реалізації цього проекту зацікавлені на сьогодні Туркменістан, Азербайджан, Грузія, Україна та країни Євросоюзу.

Відповідаючи на запитання про перспективи поставок скрапленого газу в Україну з Азербайджану, Ставицький зазначив: "Не можна сказати, що це питання сьогодні обговорювалося в черговому режимі".

"У нас створено робочу групу, яка найближчим часом опрацьовуватиме предмет цього проекту", - додав міністр енергетики.

Як повідомляється, газопровід Trans-Anadolu Pipeline призначений для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз у рамках Стадії-2 від грузинсько-турецького кордону до західних кордонів Туреччини.

Пропускна спроможність газопроводу становитиме щонайменше 16 млрд кубометрів, із яких 10 млрд прямуватиме до Європи, 6 млрд кубометрів - до західних регіонів Туреччини.

Вартість проекту TANAP оцінюється в 10-11 млрд доларів.