Греція відмовляється від "жорсткої" економії

П'ятниця, 15 листопада 2013, 12:59

Греція більше не планує введеня додаткових заходів жорсткої економії.

Про це заявив міністр фінансів Янніс Стоурнарас, передає CNBC.

"Заходи жорсткої економії не потрібні, вони небезпечні. Ми готові впроваджувати структурні реформи з фіскальним впливом, але не заходи жорсткої економії", -сказав Стоурнарас.

За його словами, Греція вже досягла величезних успіхів, а люди встигли натерпітися

"Тому ми повинні бути дуже обережні з тим, які заходи ми реалізуємо, щоб покрити бюджетний дефіцит", - додав він.

Президент Єврогрупи Йерун Дейсселблум в четвер заявив, що Греція повинна терміново виконати ключові зобов'язання, які вона несе перед міжнародними кредиторами, щоб отримати доступ до 1 млрд євро, які необхідні для задоволення своїх потреб у фінансуванні в наступному році.

Міжнародні кредитори, відомі як "трійка", вважають, що дефіцит країни може становити 2 млрд євро. Однак уряд сподівається, що він буде не більше, як 500 мільйонів євро.

Пояснюючи різницю в прогнозах бюджетного дефіциту, Стоурнарас сказав: "Як учений можу сказати, що це не точні науки, тому ми ведемо переговори".

Обговорюючи стабільності грецького уряду - який пережив вотум недовіри - Стоурнарас повідомив, що нема абсолютно ніякого ризику для правлячої коаліції.

"Ми розглянули 80 відсотків необхідного бюджетного коригування. Ми розумні люди, тепер, коли ми близькі до завершення, ми не будемо руйнувати те, що досягли до цього часу", - сказав він.

Міністр фінансів сказав, що його повідомлення для міжнародних інвесторів наступне - "економіка знаходиться в такому місці, коли рухатись можна тільки вгору".

"Зараз я можу сказати, що ми усунули причини кризи", - сказав він.

"Рецесія значно м'якша, ніж ми очікували. Вперше за багато років ми збираємося мати профіцит бюджету, ніхто не очікував, ще цього в минулому році, навіть я"