Уряд пропонує, щоб "обрані" заробили на Євробаскеті-2015 – експерти

П'ятниця, 1 листопада 2013, 16:16

Протягом останніх двох тижнів були виявлено низку законопроектів парламенту із серйозними корупційними ризиками, які були спрямовані на надання преференцій "обраним" підприємцям, позбавлення селян землі та тіньові оборудки в атомній енергетиці.

Про це йдеться в повідомленні Центру Політичних Студій та Аналітики.

Так, за словами голови ЦПСА Віктора Тарана, урядовий проект №3128 від 27 серпня під виглядом забезпечення проведення Євробаскету у 2015 році звільняє від оподаткування ввізним митом товари для будівництва спортивних об’єктів, які не виробляються в Україні або не мають належного рівня якості.

Порядок визначення таких товарів та надання дозволів, як зазначається в законопроекті, розроблятиме Кабінет міністрів.

"Повторюється пільгова схема, яка застосовувалася у широких масштабах під час підготовки до Євро-2012, оскільки проект не містить ніяких запобіжників, щоб надання пільг не перетворилося у чергову годівницю для декількох "обраних" та близьких до влади", - наголошує експерт.

Інший законопроект - №2599а від 16 липня "регіоналів" В.Бандурова та С.Кальцева - передбачає виведення із-під тендерного законодавства закупівель товарів, робіт та послуг, призначених для виконання заходів з підвищення рівня безпеки та продовження експлуатації енергоблоків АЕС.

Відповідна законодавча ініціатива, наголошують в ЦПСА, дозволить керівництву АЕС проводити такі закупівлі на власний розсуд та без обов’язкового оприлюднення результатів.

"Прийняття цього проекту створить серйозний ризик проведення корупційних оборудок, підсилить можливість здійснення закупівель за завищеною ціною або неналежної якості. Врешті-решт, це може призвести до зниження безпеки українських атомних станцій", - відзначає Таран.

Законопроект №2583а від 12 липня "регіонала" В.Бондаря передбачає можливість позбавити особу права власності на земельну ділянку у випадку нецільового використання даної ділянки іншою особою (орендарем).

Експерти ЦПСА вбачають в цьому можливість виникнення корупційних змов між орендарями земельних ділянок та представниками органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій для позбавлення власників їхніх земельних ділянок.

Урядовий законопроект №2368а від 20 червня про корми, зазначається в повідомленні, надає контролюючим органам нечіткі повноваження. Тому у разі порушення правил виробництва кормів вони зможуть погрожувати призупиненням державної реєстрації виробничих потужностей та вимагати неправомірну вигоду за поновлення державної реєстрації, вважають експерти.

Президентський проект №2416а вiд 25 червня надає усім військовим формуванням, крім  Збройних Сил України, повноваження вести боротьбу зі злочинністю та протидіяти тероризму.

"Це створює небезпечну колізію у законодавстві. Військові формування фактично прирівнюються до правоохоронних органів, що створює небезпеку їхнього використання для обмеження прав і свобод громадян України", - наголошується в повідомленні.

До "ризикованих" експерти відносять також законопроекти: №3073, який "створює правову плутанину" у сфері розміщення реклами на транспортних засобах, та законопроект №3129 від 28 серпня, який надає органам влади, зокрема Державній Службі ліків "розмиті дискреційні повноваження".

Антикорупціна експертиза здійснюється в рамках роботи Громадської експертної ради при Комітеті ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією експертами Центру політичних студій та аналітики у співпраці з Центром політико-правових реформ.

Пілотування і проведення громадської антикорупційної експертизи для Комітету Верховної Ради із питань боротьби із організованою злочинністю та корупцією проводиться ЦПСА за підтримки проекту "Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства в Україні"  ПРООН, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2013-2016 років.