НБУ: курс гривні не шкодить експорту

Неділя, 6 жовтня 2013, 15:23

За минулий рік реальний ефективний обмінний курс гривні, що враховує інфляційну динаміку в країнах-основних торговельних партнерах України, послабився на 5%, а з початку 2013 року зміцнився на 1,3%.

Про це заявив член правління директор департаменту управління валютним резервом і здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст, повідомляє "Дзеркало тижня".

"Тобто фундаментальних факторів для розширення девальвації з метою захисту нашого експорту я не бачу", - підкреслив представник українського центробанку.

При цьому директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук вказала на те, що уряд традиційно при розрахунку держбюджету закладає песимістичний прогноз курсу, щоб переконати інвесторів в безпеці придбання державних цінних паперів.

"У бюджеті наступного року ми закладаємо знову певний резерв для того, щоб інвестор, який купує наші зобов'язання, був повністю впевнений, що країна розуміє, що вона робить, якщо курс змінюється. Тому ці показники не означають, що завтра курс повинен стати таким. Середній за рік він може бути в одну або іншу сторону. При цьому ми заклали всі асигнування, які покриють всі зобов'язання, що випливають із запозичень", - зазначила Пахачук.

Також вона уточнила, що в середньому на 2014 рік закладається прогноз курсу 8,5. При цьому в першій половині року - 8,3-8,4.

"В середньому по року вийшло 8,5. І знову ж це курс не для обмінних пунктів, а для того, щоб була можливість фінансувати", - резюмувала представник Мінфіну.