"Укрдержреєстр" запевняє, що витоку інформації з держреєстрів не було

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 16:45

Державна реєстраційна служба (Укрдержреєстр) заперечує витік інформації з бази даних Державних реєстрів і заявляє про повне відновлення їх роботи

Про це на прес-конференції заявив глава Укрдержреєстру Дмитро Ворона, передає УНІАН.

"Ще раз хочу підкреслити, що жодна з баз даних в нашій державі не потрапила до інших осіб. Ні в одну з баз даних наших державних реєстрів не було зовнішнього втручання. Тобто витоку інформації з наших баз даних державних реєстрів не відбулося", - сказав Ворона.

За його словами, проблеми з роботою реєстрів виникли з вини розробників програмного забезпечення.

"Розробники програмного забезпечення зробили так, що заблокували роботу сервера оновлень за допомогою спеціального ПЗ. Забезпечення було встановлено на цей сервер без дозволу відповідної системної комплексного захисту технічної інформації", - сказав глава Укрдержреєстру, зазначивши, що через це відбулося порушення зв'язку між сервером з управління базою даних і користувачами.

Він також повідомив, що правоохоронні органи вивчають, хто і яким чином буде за це відповідати.

Разом з тим, Ворона зазначив, що на сьогоднішній день всі державні реєстри знову працюють в повному обсязі.

"Ми виправили ті проблеми, які виникли, і зробили резервний безпосередній доступ від споживачів до нашого сервера з управління базами даних. Тобто, сьогодні всі зв'язки вже відновлено", - сказав він, уточнивши, що всі реєстри працюють на 100%.

Крім того, глава "Укрдержреєстру" розповів, що оплата послуг розробників програмного забезпечення держреєстрів коштувала утричі дорожче, ніж зарплати всіх співробітників ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції.

"Так сталося, що кожного місяця Міністерство юстиції виплачувало суму близько 10 млн гривень розробникам програмного забезпечення, які безпосередньо забезпечували роботу", - сказав Ворона, уточнивши, що фонд оплати праці 1 тисячі співробітників "Інформаційного центру" Мін'юсту становить 3 мільйони гривень на місяць.

Як відомо, 3 жовтня заступник генерального директора ДП "Інформаційний центр" Вадим Хоруженко заявив про рейдерське захоплення державних реєстрів.

За словами Хоруженка, йдеться про 18 втрачених держреєстрів, серед яких одним з основних є реєстрів прав власності на нерухомість, крім того, дані про шлюби, народження, смерті.

За словами Хоруженко, маючи такі дані, "нечисті на руку люди" можуть їх легко використовувати в своїх цілях, оскільки перевірити справжність документів у зв'язку з втратою реєстру фактично неможливо.

Також наголошується, що "з 1 жовтня 2013 робота всіх реєстрів Міністерства юстиції була припинена".

Разом з тим, в той же день міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що державні реєстри "не постраждали і є неушкодженими", оскільки ніякі сторонні особи не мали до них доступу.