Думка експерта: Дефіцит сектору держуправління може збільшитися до 5,5% ВВП

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 14:06

Дефіцит сектору держуправління в наступному році може збільшитися до 5,5 % ВВП - 10 мільярдів доларів.

Про це заявив головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, політика уряду в галузі витрат залишається консервативною, але динаміка доходів знову погіршилася в серпні через слабкі податкові надходження.

"Динаміку доходів як і раніше підтримують неподаткові надходження, які збільшилися на 15% за 8 місяців 2013, в основному за рахунок зростання трансфертів з боку НБУ. В результаті, дефіцит сектору держуправління (з урахуванням пенсійного фонду та місцевих бюджетів) за підсумками 8 місяців 2013 становив 2,5% річного ВВП порівняно з 1,6% ВВП за 8 місяців 2013", - зазначила Білан.

Як відзначає експерт, враховуючи слабкий стан вітчизняної економіки, розраховувати на поліпшення динаміки доходів навряд чи варто. Проте динаміка дохідної частини бюджету може покращати найближчим місяці, якщо компанії будуть готові отримувати відшкодування ПДВ казначейськими векселями, які, як очікується, будуть випущені найближчим часом.

"У зв'язку з цим ми вважаємо, що річний дефіцит сектору держуправління буде близький до нашого поточного прогнозу (4,7 % ВВП або 8,2 млрд доларів). Чекаючи збільшення соціальних витрат напередодні президентських виборів, ми прогнозуємо, що дефіцит сектору держуправління в наступному році може збільшитися до 5,5 % ВВП (10 млрд доларів)", - підсумувала Білан.