Інфляція в єврозоні знизилася до мінімуму за 4 роки

Четвер, 31 жовтня 2013, 14:23

Інфляція в єврозоні в жовтні впала до найнижчого рівня майже за чотири роки.

Про це свідчать дані Євростату, пишуть "Вести Економіка".

Як зазначається, цей фактор підвищує тиск на Європейський центральний банк у зв'язку з можливістю посилити стимулювання і підтримати крихке відновлення економіки.

Річні темпи зростання споживчих цін у жовтні впали до 0,7%, це найнижчий показник з листопада 2009 року, а також він нижчий вересневого рівня, коли інфляція становила 1,1%, свідчать дані.

По окремих країнах дані говорять про уповільнення інфляції в Німеччині та Бельгії, а також в Іспанії, де річна інфляція становила всього 0,1%.

Ціни на енергоносії впали на 1,7% в річному вираженні після зниження на 0,9% у попередньому місяці. Вартість продуктів харчування, алкоголю і тютюну зросла на 1,9%, що нижче за показник в 2,6% у вересні, а вартість послуг зросла на 1,2%.

Базова інфляція сповільнилася до 0,8% в жовтня.

ЄЦБ очікує інфляцію на рівні 1,5% цього року і 1,3 % в 2014 р. Також Центральний банк пообіцяв зберігати ключову процентну ставку на поточному рівні 0,5% або нижче протягом тривалого періоду часу.

Проте статистика відображає слабкий внутрішній попит в економіці єврозони. Офіційні дані щодо зростання економіки єврозони будуть опубліковані 14 листопада.

Економісти Morgan Stanley відзначають, що якщо уповільнення інфляції збережеться, це може бути тривожним фактором, оскільки показник близько підійшов до зони дефляції.

Економіка єврозони зросла в II кварталі 2013 року на 0,3% в місячному вираженні після протривала шість кварталів рецесії - найтривалішою в історії єврозони.

Рівень інфляції в 0,7% - це значно нижче цільового значення Центрального банку, яке знаходиться на рівні трохи менше 2%. У зв'язку з цим підвищуються шанси на додаткове пом'якшення грошово-кредитної політики. Засідання ради директорів ЄЦБ відбудеться 7 листопада.

При цьому уповільнення інфляції зафіксовано на тлі високого рівня безробіття. Темпи зростання цін сповільнюються дев'ятий місяць поспіль, а безробіття залишається на рекордному рівня в 12,2% у вересні. В результаті Центральний банк говорить тільки лише про "поступове " відновлення.