Зростання кредитування в КНР загрожує стабільності у світі

Вівторок, 29 жовтня 2013, 13:27

Обсяг іноземних позик компаній і банків у Китаї за останні п'ять років зріс у тричі і досяг майже 900 мільярдів доларів.

Про це пишуть "Вести Економіка ".

Як повідомляється, цей показник вже досить великий, щоб викликати фінансові потрясіння в розвинених країнах, і, перш за все, у Великобританії, говориться в звіті Банку міжнародних розрахунків (BIS).

"Кредити в доларах та іншій іноземній валюті зростали дуже швидко, - наголошується в звіті. - За останні чотири роки показник зріс більш ніж у три рази, збільшившись з 270 млрд доларів до 880 млрд доларів на березень 2013 року зростання кредитування може призвести до істотного ризику для фінансової стабільності".

Західні центральні банки після краху Lehman скоротили вартість залучення фінансування у Східній Азії, і компанія стало вигідно займати в доларах.

Ризик полягає в тому, що цей процес може піти у зворотному напрямку, коли Федеральна резервна система США завершить програму кількісного пом'якшення. Це викличе дефіцит доларової ліквідності в регіоні, що призведе до ще більшого кумулятивного ефекту, ніж під час кризи в Східній Азії в 1997-1998 роках.

При цьому банки Великобританії тримають майже чверть всіх транскордонних банківських активів в Китаї. З іншого боку, німецькі, голландські, французькі та інші європейські банки скоротили свою частку з 32% до 14%.

Серед азіатських країн найбільшу активність проявила Південна Корея, яка після останньої світової фінансової кризи обмежила залежність від боргу європейських банків, але Китай і Гонконг не пішли за цим прикладом.

Розмови про скорочення програми купівлі облігацій з боку ФРС призвели до скорочення потоків капіталу та зростання вартість запозичень у доларах на більшій території Азії. Хоча ситуація покращилася, вона не зникла, зазначають у BIS .

У доповіді говориться, що припинення програм кількісного пом'якшення викличе фінансову нестабільність у регіоні. При цьому відношення кредитів до депозитів в іноземній валюті в Китаї подвоїлося з 100% у 2005 до майже 200% в даний момент.

Найбільшим обсягом іноземних активів володіє Китай . Їх обсяг досягає 3,7 трлн доларів і країна жорстко контролює потоки капіталу, тобто існує тільки невелика небезпека того, що Китаю може постраждати від валютної кризи, від якого постраждали Корея, Індонезія і Таїланд в 90 -х. Але це і не означає, що іноземні папери обов'язково зможуть отримати свої гроші назад, бо вони могли кредитувати китайські компанії, які оголосять дефолт.

Влада Китаю вже оголосила, що не буде рятувати компанії з надмірним обсягом боргу . Але для Китаю існує ризик того, що криза доларового фінансування стане спусковим механізмом для внутрішнього фінансової кризи.