Трубопроводи "Укртранснафти" не цікавлять російських нафтовиків

Середа, 23 жовтня 2013, 20:08

Зусилля "Укртранснафти", спрямовані на зростання обсягів транзиту нафти, не принесли значних успіхів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Ще в середині серпня цього року глава Міненерго Едуард Ставицький заявив, що державний оператор нафтопроводів "Укртранснафта" провела серйозну роботу з Росією, Казахстаном, Угорщиною та Чехією, яка дозволить значно збільшити транзит нафти.

Вчора голова правління "Укртранснафти" Олександр Лазорко заявив, що в результаті цих зусиль транзит нафти територією України в країни Європи в 2013 році збільшиться на 6,8% (на 1 млн тонн) порівняно з 2012 роком - до 15,6 млн тонн.

За оцінками директора консалтингової компанії "А95" Сергія Куюна, це збільшить щорічний дохід держоператора всього на 4%, приблизно 15 млн доларів.

Пан Лазорко пояснив, що зростання стало можливим за рахунок транспортування додаткових обсягів російської нафти на НПЗ в Кралупах і Литвинові (Чехія), які в останні два роки прокачувалися не через Україну, а морським шляхом через порт у Новоросійську.

За його словами, в 2014 році обсяги транзиту нафти через Україну не зменшаться. А запуск в 2014 році Лисичанського НПЗ і перехід Одеського НПЗ на трубопровідні поставки нафти дозволить значно збільшити обсяги внутрішнього прокачування, вважає глава "Укртранснафти".

Обсяг транспортування нафти територією України починаючи з 2007 року впав в 2,9 рази.

"Ми досягли дна в цьому падінні, як через проблеми у НПЗ, так і через абсолютно безглузду зупинку нафтопроводу Одеса-Броди", - говорить пан Куюн.

Як повідомлялося, нафтопровід Одеса-Броди до 2010 року працював у реверсному режимі, постачаючи російську нафту на Одеський НПЗ. Зараз нафтопровід простоює, і в Міненерго сподіваються на його добудову до Польщі, що виключає реверсні поставки.