Думка експерта: Зрошувальні системи можна врятувати без китайського кредиту

Середа, 2 жовтня 2013, 15:30

Економічна успішність проекту з відновлення систем зрошення, для якого уряд планує залучити у Китаю кредит на 3 мільярди доларів, зовсім не очевидна.

Таку думку "Економічній правді" висловив голова Української аграрної асоціації Володимир Макар.

Як відомо, Україна збирається залучити у Експортно-імпортного банку Китаю кредит на 3 млрд доларів для відновлення систем зрошення.

За словами Макара, проблема незрошуваних земель стоїть в Україні досить гостро, проте тут є і цілий клубок невирішених проблем.

"Зрошувальні системи знаходяться в різній формі власності - державній, комунальній та приватній. При цьому механізм передачі їх єдиному власнику не вироблений", - підкреслює експерт.

Як він зазначає, на даний момент не зрозуміло, чи зміниться власник зрошуваних земель і чи буде він зобов'язаний продавати вирощену продукцію саме Китаю.

"У той же час кредит у розмірі 3 млрд доларів береться під державні держгарантії, і у випадку невдачі віддавати його повинні будуть громадяни України. Згідно із звітом Держказначейства України про прострочену заборгованість за кредитами, залученими під державні гарантії, на сьогоднішній день бюджет України вже виплатив десь 1 млрд доларів за проекти в АПК, які себе не окупили", - пояснює Макар.

На його думку, у разі вирішення проблем на законодавчому рівні проект міг би бути цікавим і для українського бізнесу, який реалізовував би його на свої позикові кошти і без ризиків для бюджету.

"Оптимальніше всього було б прибрати обмеження, що заважають проекту, провести відкритий конкурс серед українських інвесторів, і лише потім шукати інвесторів за кордоном", - підсумував глава УАА.