ВР заборонила непередбачені законодавчо фінпослуги

Четвер, 10 жовтня 2013, 14:56

Верховна рада заборонила надання фінансових послуг, не включених до переліку, затвердженого законом "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

"За" ухвалення в цілому законопроекту №0972, зареєстрованого у парламенті 12 грудня 2012 року, проголосувало 240 депутатів при мінімально необхідних 226 , передають "Українські новини".

Згідно з документом, уряд запропонував доповнити статтю 4 вищезазначеного закону нормою про те, що надання фінпослуг, які не включені до такого переліку, забороняються.

Проект закону, крім того, передбачає включення до цього переліку наступних 3 видів послуг: управління майном для фінансування об'єктів будівництва або здійснення операцій з нерухомістю; операції з іпотечними активами з метою емісії іпотечних цінних паперів; послуги, що надаються банками, та інші фінансові послуги відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність".

Кабмін вважає, що встановлення законодавчої заборони на надання не передбачених законодавством фінансових послуг дозволить запобігти неконтрольоване залучення коштів населення та зловживання такими засобами на ринках фінансових послуг поза правовим полем і державного регулювання.

Крім того, за оцінками уряду, прийняття даного законопроекту дозволило б обмежити існування неврегульованих законодавством фінансових схем та сприяло б детінізації економіки.

Закон набирає чинності через 3 місяці з моменту його опублікування, при цьому фінустанови, які на день набрання ним чинності мали ліцензії на здійснення діяльності з надання фінпослуг, можуть здійснювати таку діяльність відповідно до зазначеними ліцензіями.

Нагадаємо, даний законопроект був прийнятий Радою в першому читанні 18 вересня 2012 року.