Уряд обіцяє обмежити обсяг держгарантій

Четвер, 10 жовтня 2013, 08:48

Граничний річний обсяг кредитів, гарантованих державою, не зможе перевищувати 5% доходів загального фонду держбюджету.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, уряд вирішив обмежити себе у фінансовій можливості підтримувати пріоритетні інвестиційні проекти, а також діяльність державних компаній.

Міністр фінансів Юрій Колобов повідомив журналістам про прийняття постанови про ліміт щорічного обсягу наданих держгарантій.

"Так, це постанова Кабінету міністрів, граничний обсяг на рівні 20 млрд гривень. Там все: і заборгованість з ПДВ, і заборгованість за тарифами, та інше", - зазначив він.

Однак насправді мова йшла про схвалення законопроекту "Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо надання державних гарантій". У ст.18 кодексу буде внесена ключова правка: "Граничний обсяг надання державних гарантій не може перевищувати 5% доходів загального фонду держбюджету".

Необхідність таких змін викликана загрозою з боку європейської боргової кризи, пише видання.

"Співвідношення гарантованого державою боргу до ВВП на кінець 2012 року становило 8,3%, що вище середнього європейського показника в 6%. Сьогодні більший, ніж в Україні, обсяг гарантованого держборгу мають тільки такі країни, як Іспанія, Ірландія, Португалія й Латвія. поясненням такої ситуації є вплив фінансової та боргової кризи в Європі", - йдеться в пояснювальній записці.

Крім цього, в пояснювальній записці згадується про "високу ймовірність" перекладання частини гарантованих зобов'язань на держбюджет.

"У 2013 році видатки на погашення та обслуговування державного боргу заплановані на рівні 31% доходів держбюджету, тоді як за методологією МВФ і Світового банку показник в 40% уже вважається критичним для виконання державою її зобов'язань", - наголошується в документі.

На 31 серпня обсяг прямого і гарантованого держборгу становив 546,3 млрд гривень з часткою гарантованого боргу 18,5% (101,3 млрд гривень).

Тим більше, зазначають у Мінфіні, що більшість країн ЄС і СНД вже передбачили у своєму законодавстві подібний граничний показник, встановивши його на рівні 2% ВВП.

Втім, враховуючи, що в Україні частка перерозподілу ВВП у доходах держбюджету становить близько 30%, пропонований поріг річних держгарантій у разі прийняття запропонованого законопроекту виявиться навіть нижче, ніж у цих країнах, - близько 1,5% ВВП.

"Якби ця норма діяла в поточному році, то, виходячи з закладеного в держбюджеті обсягу загального фонду (322,08 млрд гривень), гранична сума держгарантій склала б 16,1 млрд гривень",- пише видання.

Проте набуття чинності цього законопроекту запропоновано відкласти на 2016 рік. Таким чином, і в наступному, і в 2015 році обсяг держгарантій буде регулюватися виключно держбюджетом.