Японія вперше з 1997 року підвищить ПДВ

Вівторок, 1 жовтня 2013, 12:36

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе 1 жовтня оприлюднив урядовий план поетапного підвищення податку на споживання.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на Bloomberg.

Як нагадує Bloomberg, цей податок підвищать вперше з 1997 року.

З початку наступного фінансового року в квітні він зросте з нинішніх 5 до 8%. Це рішення Абе пояснив наміром "підтримати віру" в країну і залишити прийдешньому поколінню у спадок "стійку систему соціального забезпечення".

Financial Times вважає цю заяву черговою згадкою особистої відповідальності прем'єра за реалізацію нової економічної політики (яка вже отримала назву "абеноміка"). На думку газети, це повинно підвищити довіру населення і бізнесу до Абе і його уряду.

При цьому несприятливий вплив підвищення податку влада Японії хоче компенсувати програмою підтримки економіки.

Опитані Bloomberg аналітики в середньому очікують , що обсяг пакета становитиме 5 трлн ієн (51 млрд доларів), включаючи нові витрати на інфраструктурне будівництво та податкові пільги для компаній. Передбачається, що програма буде оприлюднена у вівторок.

За оцінками економістів, ВВП Японії скоротиться на 4,5 % в перерахунку на річні темпи в квітні - червні 2014 році, а в III кварталі повернеться до зростання.

У 2014 календарному році темпи зростання японської економіки сповільняться до 1,6 % з 1,9 % в поточному році.

Якщо все пройде, як заплановано, з жовтня 2015 уряд Японії підніме податок на споживання до 10%.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's заявило, що збільшення податку на споживання позитивно позначиться на економіці і кредитоспроможності Японії в довгостроковій перспективі, але не призведе до підвищення її суверенного рейтингу.