Банківська система скорочує зовнішню заборгованість - банкіри

Четвер, 5 вересня 2013, 11:45

За даними платіжного балансу, у липні 2013 року чисте погашення зовнішніх запозичень банківського сектору становило 121 мільйон доларів, що на 87 мільйонів доларів перевищує показник попереднього місяця.

Про це повідомляють у прес-службі Незалежної асоціації банків.

Як зазначається, за 7 місяців 2013 року банківські установи повернули на 709 мільйонів доларів кредитів та інших запозичень більше, ніж залучили.

Обсяг середньо і довгострокових зовнішніх надходжень банків за кредитами і облігаціями за січень-липень 2013 року становив 2,2 млрд доларів, обсяг відповідних погашень - 3,19 млрд доларів, сальдо короткострокових запозичень було позитивним та становило 281 млн доларів.

Частка заборгованості перед нерезидентами у зобов’язаннях банківської системи продовжує скорочуватися, та на початок серпня 2013 року склала 17,2%, йдеться у повідомленні.

Скорочуючи заборгованість перед іноземними кредиторами, фінансовий сектор країни поступово переорієнтується на внутрішні ресурси, що, відповідно, підтримує попит на депозити клієнтів.

На думку НАБУ, позитивний ефект від зменшення обсягу зовнішніх запозичень полягає у зниженні чутливості банківської системи України до ситуації на міжнародних фінансових ринках.

З іншого боку, скорочуючи зовнішню заборгованість (яка зазвичай має меншу вартість), фінансовий сектор країни змушений активніше залучати ресурси на внутрішньому фінансовому ринку, що в майбутньому може спричинити деяке зростання вартості таких ресурсів.