Поряд з президентом побудують торгово-офісний будинок

П'ятниця, 27 вересня 2013, 09:12

ТОВ "Інвестиційні проекти" отримало в оренду на 49 років земельну ділянку площею 0,13 га, що розташована на вул. Шовковичній, 13-15/1 у Києві, для будівництва багатофункціонального комплексу.

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 11 вересня, повідомляють "Наші гроші".

Відповідний договір оренди Київрада підписала із "Інвестиційними проектами" 29 квітня 2010 року. У травні 2008 року ця фірма виграла конкурс із залучення інвесторів для будівництва торгово-офісного будинку.

Майбутній комплекс буде знаходитися поряд з АП 

На початку 2012 року київська прокуратура звернулася до суду з вимогою скасувати цей договір оренди.

Свої вимоги прокурор мотивував тим, що дана ділянка відноситься до земель історико-культурного призначення, тому її вилучення мало відбуватись з розробленням історико-містобудівного обґрунтування, з проведенням обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації та отриманням відповідного висновку, після погодження даного питання з Верховною Радою.

Господарський суд позов прокуратури задовольнив. Він встановив, що спірна ділянка по вулиці Шовковичній 13-15/1 ще з 1979 року була включена до архітектурної охоронної зони та віднесена до земель історико-культурного призначення.

Доказів прийняття в подальшому уповноваженими органами (Верховною радою, Кабміном, Київрадою) рішень про виключення вказаної земельної ділянки з категорії земель історико-культурного призначення та віднесення її до земель забудови суд не отримав.

Однак, Київський апеляційний суд це рішення скасував і у задоволенні позову прокуратури відмовив. Він вказав, що спірна земельна ділянка не набувала статусу архітектурної охоронної зони або історико-культурного призначення у порядку, встановленому законодавством України.

Зокрема, нормами закону "Про охорону культурної спадщини", який набув чинності у 2000 році, не передбачено збереження статусу охоронних зон, встановлених відповідно до законодавства УРСР. Разом з тим у матеріалах справи відсутні докази вжиття відповідних заходів стосовно спірної ділянки після 2000 року.

Крім того, відповідно до затвердженого у березні 2002 року Генплану розвитку Києва, спірна ділянка належить до території громадських будівель і споруд, що виключає можливість збереження статусу земель історико-культурного призначення.

Таким чином суд вважає, що Київрада ухвалила рішення у межах своєї компетенції. Нормативна грошова оцінка ділянки станом на 15 квітня 2010 року становила 2,73 млн гривень.

З 2010 року більше 98% статутного капіталу "Інвестиційних проектів" має белізький офшор "Лайтгрей Лімітед".