Екс-глава МВФ погодився працювати безкоштовно

Середа, 18 вересня 2013, 11:49

Колишній глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан буде протягом трьох місяців працюватиме безкоштовно в якості радника уряду Сербії.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на Associated Press.

Як повідомляється, розмір його зарплати буде встановлений тільки після закінчення цього терміну.

За словами Стросс-Кан, вивести Сербію з кризи буде нелегко з урахуванням несприятливого стану всієї світової економіки. Він додав, що його команді потрібно кілька місяців на пильне вивчення ситуації. При цьому конкретні заходи з подолання кризи колишній директор-розпорядник МВФ не назвав.

Стросс-Кан був призначений радником уряду Сербії 13 вересня. Його метою є подолання економічного спаду в країні, яке виражене у зростанні безробіття і значному дефіциті бюджету.

Вартість запозичень для Сербії перевищує 7 відсотків річних (для 10 -річних облігацій), що є одним з найвищих показників у Європі. При цьому уряду потрібно зайняти близько 1,7 мільярда євро для того, щоб звести бюджет поточного року.

Дефіцит бюджету в 2013 році може досягти 6,5 відсотка ВВП, тоді як спочатку він планувався на рівні в 5 відсотків ВВП. Варто відзначити, що такі країни ЄС як Іспанія чи Греція мають навіть більш високі показники дефіциту, але на відміну від них Белград не може розраховувати на підтримку Брюсселя.