НБУ дозволив банкам використовувати відкриті робочі місця касирів

П'ятниця, 9 серпня 2013, 18:52

Нацбанк дозволив банкам використовувати відкриті робочі місця касирів як альтернативу затратному оснащенню касових вузлів сертифікованими огороджувальними конструкціями.

Про це повідомили у асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС), коментуючи нові правила з організації захисту приміщень банків, передає УНІАН.

Згідно із повідомленням, в цьому порядку відображені ініціативи УКБС перейняти міжнародний досвід з використання відкритих робочих місць касирів, обладнаних автоматичними сейфами із затримкою часу відкриття.

Також за пропозицією асоціації Нацбанк дозволив банкам використовувати до 1 січня 2015 наявний оперативний спецтранспорт для проведення інкасації, що дасть можливість банкам перейти на "броньований" автопарк для інкасації за новими вимогами регулятора поступово.

За оцінками УКСБ, кількість інкасаторських машин в Україні перевищує 3 тис, і більшість їз них повинні бути переоснащені і доукомплектовані у відповідності з новими вимогами, при цьому середня вартість нового броньованого автомобіля перевищує 500 тис гривень.

Крім того, в результаті врахування пропозицій УКБС за максимальними обсягами цінностей для неброньованих автомобілів банки зберегли маршрути інкасації, що звільняє клієнтів банків від самостійної здачі виручки, а банки - від необхідності додаткових рейсів.

Як відомо, Нацбанк зобов'язав банки замінити весь автотранспорт для інкасації на броньований до 1 січня 2015 року.