Moody's очікує зростання ВВП США на 3% в 2014 році

Четвер, 8 серпня 2013, 20:49

Зростання економіки США в річному численні становитиме 2,75% у ІІ півріччі 2013 року і 3% в 2014 році.

Про це йдеться у доповіді Moody's Analytics - аналітичного підрозділу американської Moody's Corporation, передають "Ведомости".

На думку головного економіста Moody's Analytics Марка Занді, слабке зростання американського ВВП у 2012 році (на 1,4%) суперечить гарним показникам зростання зайнятості та валового внутрішнього доходу: історично зростання кількості робочих місць на 200 тис щомісяця відбивався в збільшенні ВВП на 3% рік до року.

"Слабкий показник за 2012 рік відображає тимчасове зменшення темпів зростання виробництва і велике скорочення держвидатків. У той же час, поява економічної визначеності і поліпшення умов кредитування дадуть поштовх для зростання приватного сектора економіки, що призведе до нарощування виробництва та кількості робочих місць", - зазначив Занді.

Він відмітив, що помітним "драйвером" зростання зайнятості стане відновлення ринку нерухомості.

"Передбачуване зростання обсягів будівництва до середини десятиліття повинно дати роботу приблизно 3 млн громадян, що стане ключем для повернення до повної зайнятості", - пояснив експерт.

При цьому критично важливими факторами для відновлення ринку нерухомості стануть доступність кредитів і наявність або відсутність стимулювання від ФРС.

За словами Занді, програма кількісного пом'якшення буде згорнута до кінця літа 2014 року, а базова процентна ставка буде піднята з поточного рівня в 0%-0,25% до літа 2015 року.