В жовтні Росія, Україна та Казахстан можуть домовитися про зерновий пул

Четвер, 8 серпня 2013, 14:27

Документ про створення причорноморського зернового пулу Росії, України, Казахстану може бути підписано на початку жовтня 2013 року в Москві.

Про це заявив президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський, передає "Інтерфакс-Україна".

"У рамках Всесвітнього зернового форуму може бути підписано документ про створення пулу, це може бути меморандум або угода, наразі це питання опрацьовують аграрні міністерства", - повідомив Злочевський.

Він сказав, що спочатку обговорювалася ідея кооперації трьох країн на світовому ринку зерна силами держкомпаній.

"Але її було відкинуто, наразі ми говоримо про те, що пул має базуватися, насамперед, на інформаційному обміні, на правилах узгодження внутрішніх програм, які матимуть рекомендаційний характер", - заявив він.

За його словами, "в рамках дорадчого органу, який планується створити, вироблятимуться рекомендації, насамперед, щодо програм регулювання зернового ринку, вартісних параметрів, інших напрямів, а також формуватимуться прогнози".

"Треба домовлятися передусім у рамках чорноморського басейну про те, щоб знівелювати втрати, яких ми зазнаємо, конкуруючи один з одним", - зазначив Злочевський.

На його думку, Україна має хороші портові можливості для перевалювання зерна на експорт, але в неї недостатньо зернових ресурсів, щоб завантажити їх повністю.

Нагадаємо, в 2009 році Українська зернова асоціація заявила, що вважає невигідним для України створення спільного зернового об'єднання з Росією і Казахстаном.

У 2007 році Російський зерновий союз ініціював створення Чорноморського зернового пулу в складі Росії, України і Казахстану і можливістю подальшого приєднання до нього інших країн, таких як Угорщина, Болгарія, Румунія, Туреччина.