Автоімпортери обіцяють дефіцит автомобілів вже у вересні

Вівторок, 6 серпня 2013, 10:22

Вже у вересні 2013 року споживачі відчують дефіцит автомобілів - введення утилізаційного збору на імпортні машини призвело до їх подорожчання, тому дилери змушені скоротити їх імпорт.

За словами директора з маркетингу АІС Сергія Боровика, через дії збору окремі моделі стало нерентабельно продавати, пише "Комерсант-Україна".

Вже зараз недоступні популярні комплектації Renault Logan, Sandero, Fluence і Nissan Juke, Qashqai, X-Trail - їх доводиться чекати не менше одного місяця, сказав регіональний директор "Атлант-М Південь" і "Атлант-М на Гагаріна" Олександр Дмитерчук.

Покупці дуже болісно реагують на підвищення цін, тому зараз квапляться з покупкою, пояснив менеджер.

У липні продажі нових автомобілів в країні зросли відразу на 18,18%, до 17,9 тисячі.

Експерти пов'язують це зростання з прийняттям закону про утилізаційний збір. Тепер імпортери повинні оплачувати збір при розмитненні автомобілів у розмірі 4,73-30,2 тис гривень залежно від обсягу двигуна.

Автоімпортери намагаються заповнити зараз склади на кілька місяців вперед.

"Але зробити це непросто - виробнику важко різко збільшувати постачання в окрему країну. Плани щодо постачання формуються, як правило, на кілька місяців вперед", - зазначив Дмитерчук.

Директор департаменту маркетингу і реклами концерну "Ніко Менеджмент" (імпортер Mitsubishi) Ярослав Вовк заявив, що група буде змушена скоротити як мінімум на 10%-15% свої продажі, тому що вже не встигає завезти автомобілі на склад.