Податок на транзакціі в ЄС може ліквідувати ринок позики цінних паперів

Понеділок, 5 серпня 2013, 11:37

Пропонований податок на фінансові транзакції в країнах Європи викликає все більше побоювань у всіх, хто так чи інакше пов'язаний з галуззю кредитування цінними паперами в регіоні.

Деякі експерти впевнені в тому, що ця галузь звалиться після введення податку, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Згідно із середніми оцінками міжнародної асоціації організацій, що займаються операціями цінними паперами (International Securities Lending Association, ISLA), сукупний обсяг подібних кредитів у Європі скоротиться на 65% після введення податку.

В результаті довгострокові власники цінних паперів, включаючи пенсійні та взаємні фонди, втратять більше 2 млрд євро з 3 млрд євро щорічної виручки від таких операцій.

Передбачається, що податок на фінансові транзакції змусить учасників ринку відмовитися від зайвих короткострокових операцій.

Для цього торгівля акціями та облігаціями оподатковується за ставкою 0,1%, деривативами - за ставкою 0,01%. Деякі політики стверджують, що це спосіб змусити банки розплатитися за фінансову кризу.

В даний час 11 з 17 країн єврозони, включаючи Францію і Німеччину, планують ввести подібний податок, хоча дискусії про можливість звільнення від сплати податку (наприклад, для пенсійних фондів або для операцій з держоблігаціями або акціями малих компаній) поки далекі від завершення.