Виробники хліба заявляють про недобросовісну конкуренцію на ринку

Понеділок, 5 серпня 2013, 09:57

Профспілка пекарів звернулася до Антимонопольного комітету з проханням про захист виробників хліба від недобросовісної конкуренції.

Про це йдеться у повідомленні профспілки.

"Приводом для цього звернення послужило нещодавнє підписання органами виконавчої влади меморандуму про взаєморозуміння, який лобіює інтереси, по суті, тільки одного виробника хліба відразу в декількох регіонах України", - сказано у повідомленні.

У організації нагадали, що 2 липня 2013 року був підписаний меморандум про взаєморозуміння між виконавчими органами влади, установами мережевої торгівлі і пов'язаними між собою підприємствами: ТОВ "Українська-словенське підприємство "Хлібопекарський комплекс "Кулиничівський", ТОВ "Українська-словенське підприємство "Київський обласний хлібопекарський комплекс", ТОВ "Полтавський хлібокомбінат "Кулиничі".

"У всіх регіонах нашої країни працює величезна кількість виробників хліба та хлібобулочних виробів. Чому умови меморандуму не поширюються на їх діяльність? Чому вони не були запрошені до підписання цього документа?" - заявив голова ЦК Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолій Тельних.

За його словами, таке вибіркове надання пільг окремим товаровиробникам галузі не тільки ставить у нерівні умови виробників і суперечить антимонопольному праву, але й не відповідає Конституції.

"Підписання цього документа стало лакмусовим папірцем та показало всім учасникам ринку хліба, що в Україні створено новий "закритий клуб". Раніше, взяти участь у подібних угодах запрошували всіх бажаючих, і всі хлібозаводи активно співпрацювали з місцевою владою в питанні збереження стабільних цін на "соціальні" сорти хліба", - зазначив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Костянтин Кошелев.