ЄС готує офіційну претензію до "Газпрому"

Вівторок, 27 серпня 2013, 09:12

Європейські контрольні органи готують офіційну претензію до "Газпрому" у зв'язку з можливими порушеннями російською компанією антимонопольного законодавства.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

За цими даними, документ може бути підготовлений до кінця року, якщо Росія і ЄС не розпочнуть переговори про врегулювання висунутих ЄС претензій.

На основі так званої заяви про заперечення регулятори можуть ініціювати антимонопольний процес, підсумком якого може стати накладення штрафів та інших покарань.

Розмір штрафу, згідно європейському антимонопольному законодавству, може становити до 10% річної виручки. Найбільший за всю історію штраф був накладений у 2009 році на Intel в розмірі 1,06 млрд. євро.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров говорив недавно, що в Москві стурбовані розпочатим торік Єврокомісією антимонопольним розслідуванням відносно "Газпрому".

"Серед висунутих звинувачень є "нав'язування покупцям ціни на газ, заснованої на "нафтовий прив'язці". Але дана формула, розроблена, до слова, голландцями, досі ніким не оскаржувалася і застосовується іншими постачальниками газу до Європи. Якщо ж відносно "Газпрому" будуть прийняті санкції, то компанії буде складно працювати на ринках, де її відверто дискримінують", - заявив тоді міністр.