У Азарова пропонують механізм допомоги підприємствам-банкрутам

Вівторок, 30 липня 2013, 09:44

В уряді шукають способи погашення боргів з виплати зарплат звільненим співробітникам у разі ліквідації бізнесу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У Міністерстві соціальної політики пропонують з 2014 року перекласти ці зобов'язання на Фонд соцстрахування на випадок безробіття.

"Втім, постраждалі отримають не більше 6 тис гривень на кожного, та й то лише після завершення процедури ліквідації підприємства-банкрута. Велику частину заборгованості, як і зараз, повинен буде повернути роботодавець. Експерти пропонують більш ефективний варіант - створення фонду гарантування виплат зарплат, який повністю візьме на себе ці витрати", пише видання.

Міністр соціальної політики Наталія Королевська повідомила про підготовку проекту закону, яким повинні бути задоволені вимоги найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця.

За її словами, заборгованість з виплати зарплат підприємствами-банкрутами на 1 липня становила 405 млн гривень, або 41% від загальної суми боргу. При цьому в стані банкрутства або ліквідації перебувають 15 тис компаній. Інші боржники - економічно активні підприємства.

Королевська розраховує, що вже з 1 січня 2014 року функції ліквідації боргів ляже на Фонд соцстрахування на випадок безробіття. Він стане гарантом того, що співробітники отримають свої зарплати.

У той же час максимальний розмір виплати безпосередньо з коштів фонду буде обмежений 4,5 мінімальними зарплатами (МЗ; зараз це 5161 гривень). Загальна сума буде включати зарплату за останні два місяці до порушення справи про банкрутство або звільнення (2 МЗ), грошову компенсацію за невикористану в останні півроку відпустку (0,5 МЗ) і гарантовані компенсаційні виплати (вихідна допомога, лікарняний; 2 МЗ).

Однак навіть ці кошти колишні співробітники ліквідованих підприємств отримають лише після завершення процедури ліквідації або затвердження судом ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора. Ця ініціатива більшою мірою торкнеться старих боргів, вважає міністр, оскільки нинішні банкрути не можуть завершити процедуру ліквідації унаслідок відсутності джерел для виплат зарплат.

"Ми їм допомагаємо вирішити 15-річну комплексну проблему. А нові підприємства, на яких виникне така заборгованість, повинні знати, що існує гарантована державою сума компенсацій, і нам хотілося б погашати борги відразу ж, але побоюємося зловживань в плані фіктивного банкрутства. Тому спочатку підприємство має використовувати свої внутрішні резерви на погашення боргів, а тільки потім підключиться держава", - уточнила Королевська.

Ініціатива не передбачає збільшення відрахувань до фонду з безробіття (зараз 1,5% платять роботодавці і 0,5%-наймані співробітники).

Проте міністр так і не змогла уточнити, який план доходів-витрат бюджету фонду на 2013 рік, зазначивши лише, що він є бездефіцитним. Не змогли надати такі дані і в Держслужбі зайнятості. Додаткові кошти на гарантовані виплати вдасться отримати за рахунок економії на виплатах по безробіттю.

"Ми поміняли критерії оцінки роботи фонду, і важливо, щоб сьогодні людина якомога менше перебувала на обліку в службі зайнятості, і йому якомога швидше знаходили роботу. Ми оцінили, щоб цей термін в середньому не більше 120 днів, а сьогодні він становить 160 днів", - пояснила Королевська.

Заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий відзначає, що коштів у фонді з безробіття досить, і до кінця року профіцит може скласти 1 млрд гривень.

Незважаючи на те що показник офіційного безробіття низький (1,7%), витрати на виплати є суттєвими.

За даними Держстату, в червні з 465,3 тис зареєстрованих безробітних допомогу отримували 360,3 тис. осіб - в середньому по 1087 гривень.