Україна виробляє в 2-3 рази менше зернових, ніж могла б - експерти

Понеділок, 29 липня 2013, 09:48

Україна далеко не в повному обсязі використовує свій потенціал продуктивності основних зернових культур.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на "АПК-Інформ".

Як повідомляється, в даний час потенціал продуктивності основних зернових культур використаний не повністю, вважають аналітики агентства "АПК-Інформ".

Середня врожайність пшениці в Україні за останні п'ять сезонів склала 31,2 ц/га, в той час як, наприклад, у Франції - 74 ц/га.

За оцінками "АПК-Інформ", потенціал врожайності пшениці в Україні використаний на 42%, ячменю реалізований лише на 36%, кукурудзи - на 49%.

Основними джерелами підвищення врожайності зернових культур є використання більш якісного посівного матеріалу і застосування сучасних агротехнологій, кажуть у "АПК-Інформ".

В агентстві підкреслюють, що компанії, які реалізують в Україні імпортне насіння, як правило, пропонують і агротехнології з відповідним забезпеченням добривами та засобами захисту рослин, що в комплексі призводить до істотного збільшення врожайності.

Потенційно Україна може виробляти в два-три рази більше зернових, ніж зараз (у поточному сезоні очікується 56-58 млн т), заявляв раніше власник найбільшого за розміром земельного банку в країні агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

За його словами, якщо порівнювати Україну з країнами Євросоюзу, то українські аграрії приблизно в три рази менше використовують мінеральні добрива і в кілька разів менше - засоби захисту рослин. Крім того, серйозних капіталовкладень вимагає оновлення застарілого парку сільгосптехніки, а також рішення логістичних питань.

На думку пана Бахматюка, 20-25 млрд доларів інвестицій протягом п'яти-семи років могли б дозволити Україні щорічно виробляти 100-120 млн т зернових.

Втім, головним лімітуючим фактором для підвищення врожайності зернових є нестача вологості, і тільки потім - насіння, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, техніка, вважає генеральний директор групи компаній "УкрАгроКом" Анатолій Кузьменко.