Світові ціни на зернові впали на 24% за рік

Четвер, 25 липня 2013, 11:48

Світовий ринок зернових культур відзначився падінням - середня зміна цін становить -24,1% порівняно з 2012 роком.

У вартісному вираженні середня арифметична зміна цін на три основні культури (кукурудзу, пшеницю і ячмінь) становить -76,7 долара за тонну, повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

У порівнянні із минулим місяцем ціни впали в середньому на 12,2% (або 33,5 долара за тону зернових).

Найбільшого падіння ціни зазнав грудневий ф’ючерс кукурудзи на CBOT (Chicago Board of Trade) – зменшення на 38,02% (або 119,52 доларів за тонну) у порівнянні із минулим роком та на 24,7% (або 63,85 долара за тонну), порівнюючи до цін на кінець червня 2013 року.

Останні торги були завершені ціною 194,8 долара за тонну кукурудзи.

"Такий обвал цін на зернові викликаний збільшенням валового збору цього року. Зокрема, звіт USDA з прогнозом зборів урожаю викликав зміну ситуації ринку. Ціну в основному диктують покупці, які розуміють, що збільшення урожаю призводить до пропорційної зміни кількості зерна до реалізації на ринку через відносно стале споживання", - пояснив експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

За його словами, обмеженість фінансових ресурсів для зберігання зерна, фінансові ризики та можливість втрат фізичного об‘єму культур змушує виробників в багатьох випадках погоджуватись на пропозиції покупців.