В Україні немає об’єктивних умов для зниження ціни на зерно - Бісюк

Четвер, 18 липня 2013, 11:53

На сьогодні тонна зерна на внутрішньому рикну є на 100-200 гривень вищою, ніж на аналогічний період урожайного 2011 року, і об’єктивних умов для критичного зниження ціни на зерно немає.

Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Іван Бісюк, передає прес-служба міністерства.

"За такого рівня світового виробництва зерна зниження його середньої вартості було очікуваним. При цьому, теперішній рівень цін перебуває в межах середньорічних за попередні роки. Так, поточні ціни в середньому на 50-70 гривень на тонні  нижчі проти відповідного періоду минулого року. Проте, необхідно зауважити, що поточні ціни є на 100-200 гривень на тонні вищі порівняно з тими, що були на цю ж дату у 2011 році", - зазначив перший заступник міністра.

Бісюк наголосив, що говорити про якісь критичні зниження цін на зерно сьогодні не можна. Адже ринок повернувся до своїх середньорічних значень.

"Немає об’єктивних умов для дестабілізації ринку в найближчій перспективі. Тому політика деяких зерноторгових компаній на внутрішньому ринку, які різко збивають ціни, є скоріше спробою психологічного впливу на ринок, ніж аргументованою позицією", - додав Бісюк.

Крім того, за його словами, наразі на внутрішньому ринку залежно від регіону пшениця 3-го класу коштує від 1470 до 1800 гривень за тонну, фуражна пшениця 6-го класу - від 1340 до 1610 гривень за тонну. Ціни зернотрейдерів на ячмінь становлять від 1420 до 1600 гривень за тонну залежно від регіону.