Україні у торгівлі зерном більш вигідне членство в Євросоюзі - експерт

Вівторок, 16 липня 2013, 13:34

Україні у торгівлі зерном більш вигідне членство в Євросоюзі, куди активно постачають українські зернові, ніж вступ до Митного союзу.

Про це заявив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Україні вигідніше перебувати в ЄС. Якщо вступимо до Митного союзу, то для зернового ринку вигоди не буде жодної", - сказав він.

Зокрема, за інформацією Клименка, в 2012/2013 маркетинговому році (липень - червень) на країни Європейського союзу довелося 38% українського експорту зерна, тоді як на МС - 0,6%. При цьому, за його словами, членство України в ЄС дозволило б їй постачати зернові на цей ринок без сплати митних зборів.

Коментуючи питання можливого вступу країни до Зернового пулу з Росією і Казахстаном, він нагадав, що Україна є членом Міжнародної ради із зерна.

За словами Клименка, ця організація дозволяє вирішувати багато питань, пов'язаних з експортом зерна.

"Якщо хтось хоче займатися чимось добрим для зернового ринку, то такий майданчик у світі давним-давно вже створено", - додав він.

Експерт також зазначив, що наразі не бачив жодного офіційного документа, який би допоміг з’ясувати що становить собою зерновий пул.

Що стосується можливості Зернового пулу диктувати ціни на світовому ринку зерна, то Клименко вважає, що в цьому в України немає необхідності.

"Створення зернового ОПЕК, щоб комусь щось диктувати, - це не шлях України", - наголосив президент УЗА.

Нагадаємо, 12 липня ідею створення зернового пулу обговорили прем'єри Росії та України Дмитро Медведєв і Микола Азаров на зустрічі в Сочі.