Зерновий пул невигідний для України - експерт

Субота, 13 липня 2013, 13:46

Реалізація проекту зі створення зернового пулу України, Росії і Казахстану невигідна Україні і практично неможлива.

Про це заявив керівник компанії "ПроАгро" Микола Верницький, передає "УНІАН".

"Це невигідно для України, тому що: частково контроль над зерновим ринком України, у разі створення пулу, переходить до Росії і Казахстану; звинувачення у монополізмі з боку світової спільноти будуть болючіше політичної вигоди зближення трьох країн; усунення конкуренції з боку приватних трейдерів призведе до погіршення ринкової ситуації (чи) до надмірних витрат держави щодо забезпечення діяльності такого пулу ", - заявив експерт.

Реалізація проекту, на думку Верницького, неможлива, оскільки робота державного зернового оператора з функцією контролю ринкових цін може бути ефективною лише при наданні йому монопольного становища на ринку.

"У сучасних ринкових, законодавчих та інших умовах України це неможливо. До того ж, Україна не відмовилася остаточно від політики обмеження експорту зерна в періоди, коли є" загроза продовольчої безпеки "і не запропонувала альтернативні варіанти щодо забезпечення такої безпеки. Водночас , виконання зобов'язань в рамках спільного пулу також може нести в собі загрозу продбезпеки країни", - заявив експерт.

Крім того, він зазначив, що ні в однієї з трьох країн (Україна, Росія, Казахстан) немає досвіду роботи єдиного державного оператора, і прецедентів такої освіти на світовому ринку також немає.

Нагадаємо, 12 липня голова уряду Російської Федерації Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр Микола Азаров обговорили питання про можливість повернутися до ідеї створення зернового пулу.