У Януковича хочуть уникнути санкцій США за боротьбу з "піратством"

Субота, 13 липня 2013, 12:33

Захист прав інтелектуальної власності та боротьба з "піратством" в Україні зараз є надзвичайно актуальним питанням, яке носить системний характер і рішення якого вимагає досить багато часу і фінансових ресурсів.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише заступник глави адміністрації президента, надзвичайний і повноважний посол Андрій Гончарук.

"З урахуванням цього ми приймаємо комплексні заходи щодо поліпшення законодавства у відповідній сфері, у тому числі в рамках виконання спільного з американською стороною плану дій з удосконалення системи захисту прав інтелектуальної власності. Як один з останніх позитивних прикладів роботи в цій сфері можна згадати рішення уряду про порядок використання у цьому році бюджетних коштів (у сумі 100 млн гривень) на реалізацію заходів з легалізації комп'ютерних програм, що використовуються в органах виконавчої влади України", - зазначив він.

Гончарук нагадав, що на початку травня 2013 Офісом торговельного представника США Україні було надано статус "Пріоритетної іноземної країни" в рамках щорічної, так званої Спеціальної доповіді 301, яка містить інформацію про країни, які, на думку американської сторони, не забезпечують достатній рівень захисту прав інтелектуальної власності.

"Подібна ситуація вже мала місце в Україні в 2001-2005 роках, коли наслідком надання нашій державі згаданого "пріоритетного" статусу стало застосування американською стороною жорстких економічних санкцій,що  істотно обмежили доступ провідних товарів українського експорту, зокрема металургійної та хімічної продукції, виробів легкої промисловості, на ринок США. За оцінками експертів, втрати експорту України за вказаний період становили від 170 до 500 млн доларів, і це без урахування підвищення вартості страхування кредитних ризиків і зниження привабливості нашої країни для іноземних інвесторів", - підкреслив заступник глави АП.

"Все ж, беручи до уваги рішучі кроки по захисту прав інтелектуальної власності, які застосовуються українською стороною в цьому році, сподіваємося на розуміння нашими партнерами всіх аспектів цього складного процесу та об'єктивне ставлення до надання доступу українських товарів на ринок США. Ці питання постійно знаходяться на порядку денному і наших контактів на майданчику Світової організації торгівлі", - додав він.

Як повідомлялося, втрати української економіки від піратстваскладають приблизно 1 млрд євро щороку.

Нагадаємо, у лютому 2012 року Міжнародний Альянс Інтелектуальної Власності у зв’язку з надзвичайно високим рівнем цифрового та фізичного піратства в Україні, запропонував закріпити за нею статус "Prioriy Foreign Country", що означає, що країна офіційно стане "піратом №1" у світі.