МВФ розповів про фактори ризику для світової економіки

Четвер, 11 липня 2013, 10:02

Знизивши прогноз з темпів зростання ВВП світової економіки, Міжнародний валютний фонд виділив три основні чинники ризику, які можуть загальмувати глобальне зростання.

Про це в інтерв'ю телеканалу CNBC відзначив головний економіст фонду Олів'є Бланшар, пишуть "Вести економіка".

За словами Бланшара, першим фактором ризику для світової економіки, за оцінками МВФ, є ситуація в Китаї.

Він зазначив, що влада КНР зараз вирішує дуже непросте завдання: вони хочуть провести ребалансування економіки країни, зробивши більший ухил на внутрішнє споживання, і знизити роль інвестицій.

"Однак тут ми бачимо ризики того, що обсяг інвестицій знизиться, але при цьому споживання поки не зможе заповнити цю прогалину. Це призведе до зниження темпів зростання ВВП Китаю - можливо, охолодження буде більш сильним, ніж ми очікуємо ця година", - зазначив економіст.

Другий небезпечний момент - це так звана абеноміка. Експерт повідомив, що це дуже амбітна програма, але при цьому вона несе в собі істотні ризики і, цілком ймовірно, певні побічні ефекти, які до кінця не прораховані владою Японії.

Зокрема, плани уряду Абе щодо масштабного фіскального стимулювання при досить серйозні проблеми з дефіцитом бюджету і держборгом викликають у нас занепокоєння.

Третій фактор ризику - це завершення програми кількісного пом'якшення ФРС США.

"Ми вже переконалися, що навіть натяки на згортання цієї програми призвели до серйозної волатильності на глобальних ринках і до помітних наслідків для ринку облігацій, а також котирувань світових валют. Можливо, надалі волатильність поступово знизиться, проте 100%-й впевненості з цього питання у нас немає", - резюмував Бланшар.