Українцям обіцяють різке подорожчання пива

Вівторок, 4 червня 2013, 09:21

Українські пивні компанії оголосили, що їх продукція може подорожчати на 3 гривні за літр, а обсяг її випуску скоротиться на 25%.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляє видання, одна з найбільших українських компаній "САН ІнБев Україна" заявила, що у разі схвалення ініціативи про позапланове підвищення акцизу скоротить обсяг виробництва на 25%, а її продукція подорожчає в середньому на 3 гривень за літр.

Схожої думки дотримуються і в інших великих компаніях.

В "Carlsberg Україна" заявили, що можуть закрити один зі своїх заводів і звільнити 15% співробітників.

Представники "Оболоні" та "Ефес Україна" кажуть, що згодні з розрахунками ЗАТ "Укрпиво", яке раніше заявляло, що різке та економічно необгрунтоване підвищення збору призведе до 24-відсоткового падіння реального обсягу виробництва, а надходження від цієї ініціативи не перевищать 800 млн гривень, тобто будуть в три рази менше, ніж очікують її автори, пише видання.

Законопроект № 2876 із змінами до Податкового кодексу, який викликав таку реакцію ринку, був поданий групою депутатів на чолі з Тетяною Бахтєєвою (Партія регіонів).

Він передбачає підвищення ставки акцизного збору з 0,87 гривень до 2,5 гривень за літр і покликаний знизити споживання пива серед молоді, а також знайти додаткові 2 млрд гривень для фінансування заходів охорони здоров'я, зокрема лікарні "Охматдит".

Як пише видання, незважаючи на заперечення ринку, законопроект має всі шанси бути прийнятим

"Ситуація, коли літр пива дешевше літра молока, є неприпустимою. Сотні дітей зі складними діагнозами вмирають без спеціальної медичної допомоги, так як на будівництво лікарні з відповідним обладнанням катастрофічно не вистачає коштів", - говорить один з авторів документа Леся Оробець ("Батьківщина").

"Прийняття законопроекту можливе найближчим часом, оскільки ініціатива допоможе наповнити бюджет і сприятиме здоровому способу життя українців", - говорить перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.