Україну залишає латиська Citadele Asset Management

Вівторок, 4 червня 2013, 08:57

Керуюча компанія Citadele Asset Management - один з найбільших гравців в балтійському регіоні - вирішила закрити бізнес в Україні.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомив генеральний директор КУА та адміністратор пенсійних фондів "Цитаделе Ессет Менеджмент Україна" Денис Мощенко, латвійський власник прийняв рішення згорнути діяльність їх компанії. Причини і терміни реалізації рішення він не уточнив.

Компанія з управління активами "Цитаделе Ессет Менеджмент Україна" почала працювати на українському ринку в 2004 році під брендом Parex. У 2010 році групу перейменували в Citadele. Citadele Asset Management належить банку Citadele (75% акцій банку належить уряду Латвії, 25% +1 акція - Європейському банку реконструкції та розвитку).

Представництва Citadele Asset Management працюють в Литві, Україні, Росії.

В управлінні КУА на 30 квітня перебувало шість пайових фондів, правда, на сайті КУА є інформація тільки про три з них.

З 1 липня розпочнеться ліквідація двох відкритих пайових фондів - "Citadele фонд Українських Облігацій" і "Citadele Український Збалансований фонд", пише видання.

Як пише видання, "Цитаделе Ессет Менеджмент Україна" йде і з сегменту недержавних пенсійних фондів.

У 2012 році адміністрування відкритого НПФ "Український пенсійний союз" (вартість чистих активів на початок жовтня 2012 року становить 1,5 млн гривень) було передано АПФ "Центр персоніфікованого обліку".

У березні 2013 року управління НПФ "Хрещатик" (6,8 млн гривень) передали КУА "АРТА Управління активами".

За словами Мощенко, вже досягнута домовленість про передачу і НПФ "Універсальний" (2,3 млн гривень).

Як повідомляється, відмовитися від роботи з пенсійними фондами КУА була змушена не тільки з причини зміни стратегії, а й через порушення законодавства.

КУА "Цитаделе Ессет Менеджмент Україна" була єдиним іноземним гравцем, який працював з роздрібними інвесторами без підтримки якого-небудь українського банку.