Міллер: "Газпром" планує зайняти 15% світового ринку СПГ

П'ятниця, 28 червня 2013, 13:59

Російський газовий монополіст "Газпром" має намір збільшити свою частку на світовому ринку скрапленого природного газу з 5% до 15%.

Про це глава "Газпрому" Олексій Міллер сказав на річних зборах акціонерів компанії, передає "Укрінформ".

"Наша мета - зайняти близько 15% світового ринку скрапленого природного газу", - сказав Міллер.

За його словами, зараз частка компанії складає 5%.

Міллер підкреслив, що в країнах Азійсько-Тихоокеанської регіону прогнозується найбільше зростання попиту на енергоресурси.

"Нарощувати присутність в АТР ми будемо, передусім, за рахунок збільшення власного виробництва скрапленого природного газу. СПГ дозволяє продавати продукцію кінцевим споживачам без участі транзитних країн. Він також дає можливість маневрувати товарними об'ємами з метою використання вигод кон'юнктури і отримання арбітражного прибутку на спотовому ринку", - сказав він.

За його словами, 2012 року "Газпром" реалізував 22 партії СПГ об'ємом 1,440 млн тонн.

"СПГ як форма торгівлі і доставки вуглеводневої сировини не обмежує нас рамками якогось одного регіону. Так, наприклад, малотоннажний СПГ може знайти хороший попит в Європі, де природний газ як моторне паливо отримує новий імпульс розвитку внаслідок введення в ЄС обмежень на викиди автомобільного транспорту. "Газпром" має намір розширювати свою присутність у сегменті газомоторного палива і в Європі, і в Азії", - сказав Міллер.